A blog lényege

változóan vicces teljesen véletlenszerű részletek az életből. a valósággal való mindennemű egyezés a valóság bűne, a szerző nem vállal érte felelősséget. tartósítószert nem tartalmaz. a tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül ajánlattételnek.

Tóta W. Árpád úrnak jelent meg egy érdekes postja nemrég a karácsonyi ajándékozásról, muszáj leírnom a véleményemet a témáról, pedig mintha valamikor megígértem volna, hogy nem írok a karácsonyról. de lehet, hogy nem.

először is tessék elolvasni a cikket, nem írom le, miről szól. ja, de utána a kommenteket ne, mert egyrészt sokáig tart, másrészt a nagyrésze hülye úgyis.

szóval kivételesen egyetértek Árpáddal, bár az utóbbi időben nagy marhaságokat írt, régen jobb volt, de most nem is ez a lényeg, mert ez tényleg magánügy. a lényeg a Karácsony, akár nagy, akár kisbetűvel kell írni. és főleg az ajándékozás, amit biztosan kicsivel. gyerekként egész más volt: kaptunk ajándékokat, volt közte hasznos, volt közte játék, de mindig örültünk neki. aztán 2 korszak következett: amikor már szerettünk volna ajándékot adni, de nem volt rá (elég) pénz (középiskola, esetleg egyetem), aztán amikor lett pénzünk, de fogalmunk se kezdett lenni, hogy kinek mit ajándékozzunk. felnőttek között az ajándékozás elég nagy fejtörés. sőt, nagyon nagy. hasznos dolgot nem tudok venni, hiszen amire szüksége van, azt megvette magának akkor, amikor szüksége volt rá. olyan hasznosat, amire nincs pénze, nem tudok, mert annyi nekem sincs (és akkor az adott-kapott ajándékok értékkülönbségére még nem is térünk ki). mi marad? a fejtörés. persze van, hogy az ember ráhibáz: nem tudta, hogy szüksége van rá, nem tudta, hogy létezik olyan dolog, vagy épp dec 24-én délutánra lett rá szüksége. szóval a kötelező ajándékozás elég furcsa dolog. az a probléma, hogy aki ezt akár csak gondolatban is megkérdőjelezi, az azonnal bunkó. indoklás nincs, az ajándékválasztás szinte mindenkinek ugyanolyan szenvedés, csak senki nem meri vállalni, mert akkor bunkó fantáziátlan figyelmetlen. én már javasoltam egyszer, hogy csináljuk meg a karácsonyt pontosan úgy, ahogy most van: család, karácsonyfa, gyertyák, hangulat, evés, kivéve, hogy ajándékot vagy valami nagyon kicsi értékmaximummal, vagy csak ehetőt szabadjon venni. sokkal könnyebb lenne az egész készülődés, és talán több idő és erő lenne felvenni a hangulatot.

lehet, hogy én vagyok bunkó fantáziátlan figyelmetlen és azért ez a véleményem? azért képzeljék el egy kicsit a karácsonyt az ajándékok utáni rohangálás-gondolkodás nélkül. elég ha egyetlen embernek, vagy egyetlen ajándékot nem sikerül kitalálni vagy megvenni, értékes napokat vehet el ami alatt nem ücsörgünk otthon forró kakaó mellett, karácsonyi zenéket hallgatva, sütit sütve, tévét nézve nyugodtan. apropó: aki szereti az igényesebb zenét, annak ajánlanám a Trans-Siberian Orchestra három karácsonyi témájú albumát, nekem már évek óta minden karácsonykor bele van szögelve a Winampba az egész Christmas Trilogy (egymás után a három album), hangulatnak nagyon jó, és mégse ugyanazok az ünnepi zenék amiktől a bevásárlóközpontokban megőrültünk ajándékvásárlás közben.

Címkék: karácsony morgás ajándékozás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://flashy.blog.hu/api/trackback/id/tr321595301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norby-91@vipmail.hu 2009.12.14. 22:31:33

Egyetértek a leírtakkal, a Karácsony nem az ajándékokról szól. Ami olyan hogy égetően nagy szükség van rá, azt valóban beszerezzük még az ünnepek eljövetele előtt, ám hogy miért is olyan nagy szimbólum az ajándék a Karácsony alkalmával, erről van elméletem, mégpedig hogy az embereknek nincsen pénze, vagy nem akarják hogy pénzük legyen azzal az adott alkalommal, amikor épp a szükségletek felmerültek, mert mondjuk nem feltétlenül nélkülözhetetlen az adott jószág. De hogy példát is mondjak: valakinek a gyermeke pl vágyik egy iphone-ra, de ha épp nem futja rá mikor mondjuk augusztusban ez felmerült, akkor erre marha jó elővenni a Karácsonyt mint időpontot hogy "majd Karácsonyra megkapod", mert ez egy olyan ünnep amikor az emberek hajlandóak belemenni mindenféle hitelbe hogy ajándékot vehessenek az ünnep szépségének köntösében...Mert ha mondjuk valakinek nem telik ilyesmire, akkor mégsem mondja azt a gyereknek hogy "majd akkor lesz iphone-od amikor megdolgozol érte". A Karácsonynak megvan a maga szépsége mint ünnep, de egy másik értelmezében úgy is definiálhatnám mint egy olyan távoli időpont kijelölése amikor is az emberek hajlandóak nagyobb mértékű kiadások lebonyolítására / arra hogy bohócot csináljanak magukból. Még annyiban szeretnék reflektálni a postra, hogy nagy ötletnek tartom ezt a fajta ünneplési módot :D
süti beállítások módosítása